Funs Elbersen Just thoughts
Red de taakuren!

 

De kangoeroe-wedstrijd, de Athene Spelen, het Limburgs Jeugdparlement, de zaalvoetbalwedstrijd en de excursies naar bijvoorbeeld Maastricht, Antwerpen en Keulen.

Het is een kleine greep uit alle buitenschoolse activiteiten, die door mijn school georganiseerd worden. De totale lijst is omvangrijk en indrukwekkend. Mijn school is namelijk op veel vlakken buitenschools actief: van sport tot rekenen en van filosofie tot sterrenkunde.

Dat is natuurlijk allereerst een mooie kans voor de leerling. Zo kan je namelijk naast de verplichte lessen ook bezig zijn met dingen die jou echt interesseren. Daarnaast kunnen deze activiteiten  ook een mooi uithangbord voor de school zelf zijn.

Zo won de Ursula-delegatie – waar ik toevallig ook in zat – dit jaar het Limburgs Jeugdparlement. De dag erna verscheen dit met foto en al in deze krant. Hoeveel mooiere gratis publiciteit kun je wensen als school?

Potentiële leerlingen en hun ouders zien in een klap dat deze school zich met meer bezighoudt dan sommetjes en werkwoordspelling alleen.

Ondanks al deze voordelen is de toekomst van veel buitenschoolse activiteiten sinds kort onzeker. De reden is weinig verrassend: bezuinigingen. En dan met name op de zogenaamde taakuren van docenten. Dat zijn uren waarin een docent zich bezighoudt met andere taken dan het klassieke lesgeven.

Hoewel het logisch is dat er ook op school bezuinigd moet worden, is het wel opvallend dat de bezuinigingen vooral neerdalen bij de kwantitatief minder populaire activiteiten. Zo hebben vooral de Avond van de Filosofie, het Limburgs Jeugdparlement en de Filosofie Olympiade het zwaar te verduren.

Maar waarom worden dit soort besluiten gebaseerd op kwantiteit? Waarom is een debatwedstrijd minder waardevol dan met zijn allen over een voetbalveld draven?

Voor mensen zoals ik is dat niet bepaald leuk. Ik kan namelijk niet voetballen, niet rekenen, niet lassen of solderen en tot overmaat van ramp kan ik ook niet zingen. Er zijn maar weinig dingen die ik wel kan. En juist op dat soort activiteiten wordt nu zwaar gekort.

Daarom zou ik willen zeggen: red de taakuren! Dan kunnen sporters blijven sporten en debaters blijven debatteren. Zo is iedereen weer een beetje blij. Ook de lichamelijk ietwat beperkte amuzikalen onder ons.

 

Deze column verscheen eerder in Dagblad de Limburger (d.d. 3 december 2012)

Reacties

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/funs/public_html/view.php on line 133
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Voeg reactie toe
Naam
Emailadres
Reactie
Abonneer op Funs

Wil jij ook altijd op de hoogte blijven van de artikelen van Funs?
Vul je emailadres hier in en je krijgt een email zodra er een nieuw artikel is!

Meest bekeken

Lang leve het geroezemoes!
Red de taakuren!
Technoseksueel
Friezen op Twitter
Dont follow me!
Mijn tweets


Warning: file_get_contents(http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline/FunsElbersenJr.json?exclude_replies=true): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/funs/public_html/footer.php on line 24
Copyright © Funs Elbersen